Boilies
--
Boilie Maken
-- Pop-ups Maken
-- Boilie Mix

Voer
-- niet beschikbaar

Techniek
-- PVA voerbal
-- Boilie bom

Boilies
=> Boilies maken

Een van de meeste gebruikte karper aas is denk ik de Boilie. De Boilie vind zijn oorsprong in de jaren 80 in Engeland. De deegballetjes die aangemengd zijn met eieren is tot op heden nog steeds de favoriet van veel vissers. De naam boilie is een verbastering van het Engelse woord boiling (koken). Door de eigenschap van het stollen van de eieren in het deeg, creëer je een mooi hard aasje die minder gevoelig is voor witvis en ook nog een lang aan de hair kan blijven hangen.

Ondanks dat er diverse kwaliteit boilies op de markt zijn zowel freezers als ready mades is er een behoorlijke groep karper vissers die zweren bij zelf gemaakte boilies.

Je kan namelijk alles maken wat je maar wilt. En dat kan net een verschil maken ten aanzien van de fabriek boilies. Ook ik ben een vervend boilie draaier.

Door zelf boilies te draaien heb ik een boilie tot mijn beschikking die uniek is. Het heeft me op meerdere wateren mooie vissen opgeleverd. Maar hoe begin je nou met het maken van een goede boilie. Om te beginnen is een basis mix van belang.

Een basis mix hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Mijn basis veranderd ook per jaargetijden. Bij koud water is het vezel gehalte vrij hoog terwijl in de zomer het eiwit gehalte hoger ligt. Als de basis niet goed is dan kan je wel inplakken. Mijn basis mix bestaat uit 4 delen maïsmeel, 1 deel griesmeel en 1 deel volkoren meel. Dit is natuurlijk een kale basis je kan hier nog diverse ingrediënten aan toevoegen. Vismeel , sojabloem, aardappelmeel en ga nog maar even door. Vergeet niet dat het van belang is dat je de eigenschappen van de ingrediënten weet. Een overdosis kan als gevolg hebben dat de vis te snel verzadigd. En dat willen we voorkomen.

Buiten de basis mix zijn toevoegingen ook van belang. Je voegt een stof aan je mix toe om een prikkel bij de karper los te maken. Ook hier zijn verschillende vloeibare en vaste stoffen verkrijgbaar die een extra smaak en geur spoor achterlaten op je voerstek. Ik heb enkele stoffen in mijn mix toegevoegd die vooral de smaak bepalen. Want als iets lekker is wil je er meer van eten.

Benodigdheden
Eieren/ ei-vervangers
Basis mix
Smaak maker
Meng bak
Pan
Staafmixer (Optioneel)
Boilie plank (Optioneel)
Deegspuit (Optioneel)

Stap 1: Begin met de eieren in een bak te doen.

Tip: verkruimel enkele eierschillen dit geeft een cruncy effect als een karper deze vermaald. Dit lokt vaak meer vis.

Stap 2: Voeg de smaakmakers (flavours) aan de eieren toe.
Stap 3: Meng dit goed door elkaar heen. En laat dit 10 minuten rusten.
Stap 4: Voeg de basis mix eraan toe. Meng de mix goed door je eieren Het deeg mag net niet plakken
Stap 5: Neem de deegspuit en maak hier de gewenste diameter worsten van. handmatig rollen kan ook, kost meer tijd.
Stap 6: Leg deze op je boilie plank en rol de boilies rond.
Stap 7: Kook de boilies totdat ze gaan drijven
Stap 8: Leg de boilies te drogen. Droog ze lang genoeg.
Na 1 a 2 dagen drogen is je eigen gemaakte boilie klaar.