-- Domain de Pimprez
-- Missie Tenerife
-- Vossenmeren
--
Target Volschub
--
Heijderbos
--
Frankrijk- Limoges
--
Info beekse bergen
--
Nederspiegels
--
Ergernissen
--
Concours 2006
--
Hilvarenbeek 2006-1
--
Hilvarenbeek 2006-2
--
Concours 2005
--
Jaarverslag 2005 - 1
--
Jaarverslag 2005 - 2
--
Jaarverslag 2005 - 3
--
Jaarverslag 2005 - 4
--
De Bolle
--
In Theorie
--
Praktisch Voeren
--
Karperen 1
--
Karperen 2
-- In Dienst vh Leger
-- Op Weg Naar:
-- Concours 2004
-- Jaarverslag 2004 - 1
-- Jaarverslag 2004 - 2
-- Jaarverslag 2004 - 3
-- Jaarverslag 2004 - 4
-- De verandering
-- De Voercampagne 1
-- De Voercampagne 2
-- Pech

Verhalen
=> Centerparks De Vossemeren

September 2010 eindelijk vakantie! Het jaar loop net iets anders dan normaal, vrouw lief is zwanger. Hierdoor kunnen we geen verre reizen doen die we de afgelopen jaren wel hebben gedaan. Voor mij persoonlijk hoef ik niet zo zeer naar tropische oorden. Het karperbloed stroom nou eenmaal naar plaatsen waar het niet kan gaan.

Doordat we veel kinderspullen nodig hebben is ons budget behoorlijk aangetast. Het komt dan ook goed uit dat Prenatal een mooie actie heeft 40% korting op een verblijf in Centerparks. De keuze is dan snel gemaakt maar ik heb eisen. Ik moet en zal aan een huisje aan het grote meer krijgen.

Met Google maps probeer ik zo’n gunstig mogelijke locatie te krijgen. Niet ver lopen van de plaza (ivm dikke vrouw) en de locatie dat ik tegen het eiland aan kan vissen. Dit is gelukt met huisje 533 een perfecte hoek. Er komt ook nog eens bij dat deze hoek redelijk de wind zijde is als deze zuidwest is.

Bij aankomst kan ik niet wachten om het water te zien. Spullen naar binnen en schuifpui open.

Daar stond ik dan oog in oog met een zwartkleurig water. Terwijl ik richting het water loop zie ik direct dat ik er goed aan gedaan heb om mijn voerboot mee te nemen. Het eiland ligt zo’n 150 meter uit de kant, dat ga ik niet aangooien.

Direct wordt de boot opgebouwd en de diepte meter geïnstalleerd. Na het eerste rondje varen merk ik direct op dat het vrij diep wordt. Op nog geen meter uit de kant is het al bijna 2 meter diep. Hier heb ik geen ervaring mee hoewel ik in de Beekse bergen dit ook heb meegemaakt. Hele diepe plas maar daar viste ik zo ondiep mogelijk 80 cm water was vrij normaal. Maar hier weet ik het nog niet, dat wordt proberen.

Ik kies voor een logies optie beide hengels direct richting het eiland de techniek aanpassen kan ook op later tijdstip. De eerste hengel breng ik weg op 3+ meter. De andere op 2+. Helaas moet ik constateren dat het niet gemakkelijk gaat worden. Na 5 uurtjes vissen 1 piep op de 3 meter hengel. Bij het binnen draaien vang ik een dot wier. Nu weet ik zeker dat ik de rubberboot mee had moeten nemen.
Deze had ik thuisgelaten de reden weet ik eigenlijk niet. Dit kan me de kop kosten. Ik begin ook direct te voeren langs de kant maar twijfel over deze locatie.
Die avond zag ik een karper draaien. Ze zitten er dus wel en redelijk in de buurt. Het is afwachten. Het wier laat me niet los en besluit maar enkele pop up rigs te maken. Ik kon het niet laten om deze direct uit te zetten. Dit was tevergeefs geen piep in de ochtend. S’middags ben ik met de vrouw in de plaza geweest drankje hapje je ken dat wel. Rond 3 uur liggen de hengels weer in het sop.
Kan nu 4 uurtjes vissen wand er is s’avonds een show en daar gaan we heen. Rond 19:00 uur draai ik mijn hengels in. Ik zie recht voor me een karper uit het water komen en met een klap op het water geven. De staartlob zwaait nog even naar me. De afstand komt overeen met de rand van 11 meter naar 9 meter.
Nabij de plaza zijn de waterfietsen. Dit is een locatie waar ik wel vis verwacht. Deze locatie ligt uit de wind, bij het langslopen zie ik een karper aan de oppervlakte. Ik dacht dat ik het niet goed zag maar op dat moment komt de vis half boven water om zich vervolgens de diepte in te laten zakken. Een dikke vis was het zeker.

Dag 3 hengels direct het water weer in. 1 hengel om +/- 3 meter nabij het eiland. De andere op een diepte van 9 a 10 meter dit omdat ik de dag ervoor daar meerdere vissen zag springen en omdat hier een hele steile oploop is op nog geen meter een verschil van 2 meter. Proberen maar, ook een aanpassing is dat ik hennep voer. Op alle wateren een top voer middel. Rond 12 uur worden de hengels binnen gedraaid. Weer enkele uren bijgeschreven zonder resultaat.

Die avond gaan de hengels voor het eerst het sop in voor meer dan 12 uur achter elkaar. Deze nacht ga ik proberen een vis te verschalken. Het is rond 22:30 dat een van de hengels meerde malen geluid geeft. Dit wordt veroorzaakt door een brasem die er nog van af schiet ook. In de ochtend wordt ik wakker en merk dat er helemaal niets is gebeurd.

Die dag vis ik helemaal niet meer. En ben nog even langs de plas gelopen overal waar je kijk is het diep dieper of nog dieper. Hoe moet het nou verder. Geen boot om bodem inspecties te houden rond het eiland. Erg frustrerend, het probleem is dat op de bodem er erg veel wier staat. Aasplekken moet ik gaan vinden maar hoe? Veel vraagtekens en blijf hopen dat het goed gaat komen.

Nieuwe strategie.

De boot vaart nog enkele rondjes ik kan echt niets vinden waarvan ik onderste boven van wordt. Op 40 meter uit de kant kom ik een richel tegen van 2 a 3 meter breed op met een constante diepte van 8.8 meter. Deze wordt aangevoerd met boilies, pallets en hennep. Een gok wordt het wel.

De andere hengel blijf ik naar het eiland toe brengen. Alleen het aas is nu enkele tijgernoten die in schijfjes zijn gesneden.
Tijgers zijn nou eenmaal een goed aas, en heeft mijn neefje een mooie vis opgeleverd een jaar daarvoor. 33 Belgische ponden, zijn verweer blijft dat deze met een Nederlandse weger is gewogen. Keer op keer geniet ik van zijn reactie. Waarschijnlijk als ik thuis kom en niets heb kunnen vangen krijg ik dit nog wel even te horen.

Die avond worden de hengels weer naar de uitgekozen locatie gebracht het weer is dermate omgeslagen dat het zelfs warm aan het worden is. Dit heeft ook invloed op het gedrag van de karpers. Geen springers meer, ik hou me hart vast. Ook deze nacht gebeurt er helemaal niets. Geen brasem geen karper geen piep. Teleur gesteld sta ik op en loop naar het water. Deze ligt er strak en stil bij. Alleen de eenden maken rimpels.

Het kleine water

Twijfel of ik dan toch op het kleine meer had moeten zitten. Ik had het daar nog niet gezien, dus hengels binnen draaien en gewapend met een foto toestel op zoek naar de kleine put. De temperatuur begint aardig op te lopen 22 graden is het zeker.

Aangekomen aan het kleine water zie ik dat het ook een heel mooi watertje is. Met hier en daar een mooi ondiep gedeelte dit was zeker de moeite geweest, maar waar zijn de karpers? Door het mooie weer moet je ze kunnen zien. Langs alle kanten van het meer gelopen het enige wat ik heb zien zwemmen is een mega brasem en heel veel voorns.

Zelfs op een hoog gelegen gedeelte, waar ik zeker 20 meter boven het water stond. Kon ik geen tekenen vinden van karper. Zit er wel karper? Maar mooi is het wel.

De laatste kans

Door dat er een mega spin in ons huisje liep en mijn vrouw panisch er van is. Wil ze vroeg tijdig naar huis. Dit wordt mijn laatste nacht. Hengels in positie en BBQ aan. Nog even ontspannen met een pintje aan het water. Het weer heeft voor en nadelen. Voordeel lekker achter de hengels tijdens een BBQ, nadelen de vangsten zullen nog moeilijker worden.

Dit blijkt wel die volgende mogen, niets gehoord. Op een paar dronken belgen na dan die tegen mijn hengel aan liepen. Volgende keer meer geluk. Nu heeft het weer gewonnen, het kan niet altijd lopen zoals je wilt.

Rens Kop