Blog Hoofd Menu

Blog Q1/Q2 2015
Blog Q3/Q4 2015

Blog Q1/Q2 2014
Blog Q3/Q4 2014

Blog Q1 2013
Blog Q2 2013
Blog Q3 2013


Gastbloggers
Blogger Dave

Home
=> Karper Blog Januari t/m Maart 2013

T(d)obber.

De winter was hardnekkig, die gaf zich niet zomaar gewonnen. Ik kijk naar buiten en zie de natte prutsneeuw naar beneden vallen. Het ziet er best zomers uit? Huh! Het zullen de oplosmiddelen wel zijn, die mijn gedachten een flink stuk hebben verbogen.

Vandaag zijn er alweer zeven weken verstreken vanaf het moment dat de sleutel voor het eerst in het slot van onze nieuwe woning verdween. Wat vliegt de tijd. Het schiet lekker op en zie langzaam de puntenlijst krimpen. De afgelopen weken was het voornamelijk sneeuw en ijs wat overheerst. Ik was blij dat ik goede bezigheid therapie had voor deze winter.

Voor mij was het karper al officieel begonnen. Tijdens carp 2013 in zwolle was het karperbloed al aardig opgewarmd. Veel nieuwtjes waren er volgens mij niet maar wel een berg "nieuwe" producten. Vooral "de" nieuwe boilies van de diverse merken kwam je overal tegen. Met andere woorden veel van hetzelfde!

Ook deze zondag startte ik aan mijn klussen lijst. Al gauw stond ik op zolder naast mijn vis spullen. Op zolder is er nog geen doorkomen aan. En besluit de spullen een klein beetje te ordenen.

Als eerste pak ik een hengel beet, mijn hart begint sneller te kloppen en voel hem in mijn keel. Dit voelt vertrouwd, zal ik dan toch nog even gaan vissen? Waarom ook niet?

Het weer is goed en het ijs is weg. Zo gezegd zo gedaan, niet veel later stond ik in het park aan het water.

Ik heb gekozen voor de penhengen. Voordat ik de dobber positioneer ga ik eerst een paar mooie kleine voerplekjes maken. Het voer bestond uit ingrediënten die ik had liggen. Van een paar boilies, gebrande pinda's en KGB stickmix maak ik een mooi voertje. Lekker veel kleine stukjes met een hoge attractie. Dit moet de karper activeren. Ik voer zeven stekken aan dit voor de zeven weken dat ik aan het klussen ben in mijn nieuwe woning. Het water is koud, de kruimels die ik voer dwarrelen rustig naar de bodem. Af en toe zie ik een vet kringetje aan de oppervlakte verschijnen.

Vervolgens vis ik stek 1 tot 7 af. Alleen op de 3de stek is er wat witvis actief. Die zijn aan het snoepen van mijn volkoren brood. Tijdens het afvissen van de stekken voer ik een klein beetje bij. Ook op de terugweg was alleen stek 3 witvis actief. Toen de laatste stek in zicht was verloor ik bijna het vertrouwen. Maar vrijwel direct na het ingooien komt de dobber in beweging. Bam! De karper zwemt naar rechts, maar hij lijkt wel verdooft door de kou. Het gaat nog niet erg hard echte winter modus. Na een paar minuten kan ik het net om hem heen sluiten. Snel een foto en de eerste karper van 2013 is een feit. De vis heeft wat moeten lijden de afgelopen weken dat was wel aan het te zien. Ik bleef nog even op de stek, vaak in de koude periode zitten er meer in de buurt.

De vis heeft mijn schepnet flink besmeurd met winter slijm en besluit deze een stuk verder te spoelen. Hé was is dat? Dat geloof ik niet. Mijn in december verspeelde dobber ligt gewoon hier. Helaas was hij toe al gebroken en onbruikbaar, maar leuk vind ik het wel. Zoveel water en zo veel mogelijkheden om de dobber niet meer terug te vinden. Maar deze dobber kwam terug bij zijn eigenaar. Dat zijn momenten om van te genieten. Wat een mooie dag.

Exploring new fishing ground

Eind oktober werd het een opeens een drukke periode. Er moest veel gebeuren om ons huis te verkopen en een nieuwe aan te kopen. Het ging van adviseur naar de bank en weer terug naar de adviseur. Behoorlijk tijd rovend. Nu eind december heb ik dan eindelijk een gaatje om te vissen.

Onze nieuwe woning ligt aan de andere kant van de stad. Wat als voordeel meebrengt is dat ik een ander water kan gaan bevissen. Het water beviste ik al eens twee jaar geleden maar zonder succes. Het heb toen wel enkele mooi karper zien zwemmen maar helaas wist ik alleen de brasems te strikken. Zo'n 14 jaar gelden is er tijdens de winter een flinke karpersterfte geweest met als gevolg dat daar maar weinig vis in het water zit. In de loop der jaren zijn die paar karpers flink gegroeid. Zo liet een maatje een foto zien van een spiegel die ik ook eens zal willen vangen. Doel 2013 is bij deze gesteld.

Niet veel later sta ik dan ook aan het water. De eerste aanblik van het water voelt vertrouwd. Het vreemde van dit water is dat ik in de zomer nooit vis zie aan de noord zijde van het water. Het water is daar kraak helder en op een enkele brasems na lijkt het uitgestorven. En daar is dan ook de plek waar ik ga starten met een klein beetje voer. Ik hobbel door het park heen, en maak op verschillende plekken kleine voerstekjes. Zo leer ik veel van het water. Mogelijk vind ik een holding areas waar ik de komende maanden mijn slag kan slaan.

Het is vroeg in de ochtend en bijna licht. Het is koud en er staat een flinke bries die het niet veel aangenamer maakt. Eerst alle stekken lichtjes aanvoeren en als een speer terug naar de eerste stek. De scooter wordt vast gezet aan een lantaarn paal en de hengel opgetuigt. Op de stek is een snoek actief, te zien aan de springende kleine visjes en een grote kolk. De stek levert dan ook geen karper op, verrassend is het niet het is de noordzijde van het water.

Niet veel later sta ik bij de tweede stek. Een overhangende boom is in deze bare omstandigheden een plek waar ik de vis verwacht. Ik probeer met de dobber onder de boom te gooien.

Dit lukt niet zo als ik het wil en sierlijk wappert de dobber aan een takje van nog geen 5 mm dik.Ik probeer voorzichtig deze los te krijgen maar helaas lukt dit niet. Door geweld breekt mijn lijn en vliegt mijn dobber hard tegen de brug waardoor deze breekt. Wat baal ik daar van, gezien ik geen ander dobber heb besluit ik de dobber provisorisch te bevestigen aan de hoofdlijn.

Een paar stekken verder, sta ik bij een afvoer put. Hier laat ik de dobber zakken en het duurt niet lang voordat de dobber weg schiet. Ik werd verrast en sla dan ook halfzacht aan. De vis komt direct aan de oppervlakte en zie een mooi schubje van een pondje of 15. De vis schrikt uit zijn wintermodes en begint te zwemmen. Een minuutje later scheert de vis van links naar rechts en weer terug. Door het niet goed zetten van de haak is het dan niet veel later afgelopen met de pret.

Ik zucht en gooi wat voer op de stek. Direct vertrek ik naar de volgende stekken. Aangekomen bij een overhangende boom laat ik de lijn zakken vlak voor de kant, tegen een klein overhangend struikje. Ik ga er lekker bij zitten en neem wat te drinken. De dobber tikt een keer en verdwijnt als een speer onder water. De hengel wordt gehanteerd en een woeste karperkop komt uit het water en neemt een spurt. Zo snel kon ik niet reageren waardoor de lijn breekt. Verslagen staar ik naar het water. Het gaat niet zo best, twee verspeeld en mijn dobber kwijt. Ik twijfel om naar huis te gaan, uiteindelijk besluit ik toch te blijven.

In mij rugtas zit een stuk zwart foam. Dit zal dam als dobber moeten gaan fungeren. Vissen zit hem vaak in de eenvoud, nou daar kan ik nu echt wel over mee praten. Wand niet veel later, terug bij het afwateringsputje. Laat ik mijn geïmproviseerde dobber van schuimrubber zakken. Vrijwel direct komt deze in beweging. Nu zet ik de haak direct goed. Een dik lijvige schub komt aan de oppervlakte en zwemt flink door. Dit keer weet ik het net om de vis te sluiten. Deze winter big in een welkome gast tijdens deze modderige en koude sessie.

De overige stekken blijven actieloos. Op de terug weg probeer ik het nog wel op de stekken waar vis actie was. Een van de laatste stekken, de stek met een overhangende boom ging ik het toch nog even proberen. Dit keer gooi ik de dobber niet in de boom maar er strak tegen aan. Opeens van rechts komt er een zwarte schim aan, dat wel erg verdacht veel op karper lijkt.

De dobber komt in beweging en de karper probeert direct te vluchten. Voordeel voor mij is de koude temperatuur waardoor ik de vis niet veel ruimte geef. Niet veel later ligt er een schub van 15 pond op de mat. Een prima afsluiten van deze winterse sessie. Heb weer een hoop geleerd op dit water en veel belangrijker waar de vis zicht ophoud. Volgende sessie zal ik statisch de vis proberen te belagen.