Blog Hoofd Menu


Blog Q1/Q2 2015
Blog Q3/Q4 2015

Blog Q1/Q2 2014
Blog Q3/Q4 2014

Blog Q1 2013
Blog Q2 2013
Blog Q3 2013


Gastbloggers
Blogger Dave

Home
=> Karperblog Q3-Q4 2014

De juiste keuze

Het is de eerste dag van mijn vakantie. De temperatuur schiet over de dertig graden heen. Toch moet er gevist gaan worden. De voorbereiding begint met het in mijn tas gooien van muggen stiften en deet. Die muggenbeesten zijn een plaag vooral als het zo warm is.

Als tweede verdwijnt er een laken in de tas slaapzakken zijn domweg te warm. Bij aankomst aan het water is het niet verrassend dat bijna het hele water vol zit met vissers. We kunnen dan ook niet anders om ons ertussen te proppen. We hebben toch een mooie stek kunnen vinden. Ook zijn de eerste tekenen van karper aanwezig. Denny neemt de trechter voor zijn rekening en ik mag de breedte van het water opzoeken. Een hengel positioneer ik strak onder de eigen kant en de ander strak tegen de overkant. Deze stekken hebben mijn in het verleden vaker vis opgeleverd. De avond uren verlopen rustig toch is er een stek waar ik telkens een karper zie rollen.

Ik heb een vermoede maar durf het nog niet aan om een hengel daarop  neer te leggen. Het is net donker dat de hengel aan de overkant tot leven komt. Het is een klassieke aanbeet van een brasem. Bij het onthaken van deze vloerkleedjes klapt er weer een karper op de al eerder gespotte stek. Dit is dan ook de reden om het aas daar te presenteren.

Ondertussen is het half twee, we hebben beide hebben nog geen aanbeet gehad. Bij het te rusten leggen van mijn lichaam loopt opeens de hengel af van Denny. De eerste vis is een feit. Een mooi schubje van het slag duizend in een dozijn mag op de foto.

Niet veel later lig ik weer op mijn stretcher en vraag me af of mijn keuze wel correct is.  Het duurt nog tot half vier voordat er leven ontstaat op de eerder gespotte stek. Eindelijk mag ik het gevecht aan met een karper. Het gevecht wordt beslecht in mijn voordeel. Een schub met een pigment probleem is voor mij. Niet veel later komt nummer twee ook de kant op.

I’m on a roll. Rond 6 is de nummer drie aan de beurt. Ook weer op de stek waarover ik lang twijfelde. De zon komt langzaam op en weet dat hij bijna over zal zijn. Ik merk al dat de temperatuur aan het stijgen is. Nog geen half uur na het inleggen van de hengel vertrekt dezelfde opnieuw. Dit keer is het van een ander kaliber. De vis schiet volgas naar de eigen kant, hij stop en houd zich dood. Als ik boven de vis sta en de druk opvoer komt hij aan de oppervlakte.

Een dikke rug met een pitbull kop begint zijn weg terug naar het midden van het water. Na enige tijd glijd de vis over het koord van het schepnet. Yes! Die big is binnen. het is onverwacht een mooie start van mijn vakantie geworden. De uren erna gebeurd er (zoals verwacht) niets meer. Tevreden vertrek ik richting huis. Een juiste keuze met een beetje geluk deed dit keer de truck.

Veel water en knoertharde runs.

Het is begin mei dat ik heb afgesproken om het weekend van 28 juni bij een vriend te logeren. Deze Import Drentenaar woont hier al enige tijd, maar ik had nog niet de gelegenheid gehad om bij hem langs te gaan. Ik heb niet kunnen voorzien dat zijn vader een paar dagen voor  het geplande bezoek zou overlijden. Bert, veel sterkte in deze periode.

Maar wat moet ik nu met mijn plotseling vrijgekomen tijd. Mijn vrouw moest ik toch al in Dronten afzetten, en besluit een nachtje in die contreien te gaan vissen. In het verleden, toen mijn vrouw nog in Ermelo woonde heb ik enkele nachtjes gevist op het Veluwe meer en Nijkerkernauw. Het water is kolossaal en ik wordt vrolijk aan de gedachte over wat er allemaal mogelijk is. Verhalen over 30 kilo vissen gevangen door beroepsvissers zitten nog in mijn achterhoofd. 30 kilo vissen is van horen zeggen, maar vissen van 20 kilo+ zijn er zeker gevangen. Ik reken mezelf nog niet rijk gezien het bestand bestaat uit heel veel kleine vissen en de karper overal kan zitten. Het is negen uur in de avond dat ik op een mooi stuk water terecht kom. (Bedankt Rene voor de tip)

Bij de eerste kennismaking wordt het al snel duidelijk dat ik er nog een zware dobber aan krijg. De eerste worp beland in een meter wier waardoor de montage zo vast als een huis komt te zitten. Ik grom wat en pak mijn pijlhengen om te verkennen. Op dat deel van het water kan ik niks intressants vinden en besluit mijn spul in te ruimen. Dit besluit komt dan ook omdat ik niet ben uitgerust om in het wier vissen. Tijdens het opruimen komt er een mede karper visser voorbij hij vraagt het een en ander. Hij geeft me een tip om een stukje verder op een kopje te gaan zitten. Het is hier dieper waardoor er (nog) geen of “weinig” wier staat. Na wat pijl werk wordt dat de plek om te lijnen nat te maken. Terwijl het basis kamp opgebouwd wordt klapt er een vis uit het water. In ieder geval zijn ze in de buurt, dat is voor het gevoel wel goed.

Het is na twaalf uur dat er leven in de brouwerij komt. Vanaf mijn stretcher probeer ik zo snel mogelijk mijn waad pak aan te doen. Dat valt nog tegen als een gierende pieper je hoofd doet exploderen. Ik loop door het water naar de basaltblokkendam en pak de hengel. Geen tien seconde erna zit ik in de SGB en vaar naar de vis.

Niet veel later zit er een mooi schubje in mijn schepnet. Heerlijk de eerste vis op een nieuw water. De vis heeft zich vergist in mijn nieuwe onderlijn die gemaakt is met de nieuwe haak, de krank van Korda. De haak is een combinatie van de wide cape en een curv shank een dodelijke combinatie wat mij betreft. De onderlijn hou ik zo simpel mogelijk, met een knotles knot is een onderlijn snel te knopen.

De nacht verloopt uitermate rustig, het is rond de klok van 8 uur dat het circus los gaat. De tweede vis verknal ik. Pijnlijk wordt duidelijk dat drillen vanaf de kant niet mogelijk is. Nog geen 10 minuten later loopt de volgende hengel af. Waad pak aan door het water hengel hanteren de boot over de basaltdam en erin springen. Poe dat is nog eens hard werken. Als de vis aan de oppervlakte komt schrikt hij waardoor deze een spurt de diepte in neemt. Ik kan niet goed reageren waardoor de lijn breekt. Vloekend en tierend vaar ik terug. Het verspelen is bijna een gewoonte geworden want de volgende 3 vissen zijn mij ook te snel af. Telkens probeer ik het iets anders of iets nieuws. Te denken aan de om de vis te laten gaan totdat ik in de boot zit, de vis blokken en de slip te verzwaren. Niets lijkt te werken en lichtelijk gefrustreerd zie ik de teller staan op 1 voor mij en 5 voor meneer karper. Ik durf ook met zekerheid te stellen dat de verliezen te wijten zijn aan mijn onkunde. Pijnlijk wordt duidelijk dat ik onvoldoende ervaring heb met omstandigheden als deze. Wier in combinatie met het geweld van deze spierbundels kan ik niet aan.

Het is ondertussen half 11 en verwacht dat run-regen zeer snel voorbij zal zijn. Ik had het nog niet gedacht én de laatste run wordt ingezet. Dit keer doe ik het juiste en zit snel boven de vis. In het heldere water is goed te zien dat deze schub niet meer de netste vis is. Flinke beschadigingen aan de flanken zijn zichtbaar. Niet veel later ligt de vis op de mat. Een mooie afsluiten op deze hobbelige sessie.

Ongelooflijk

Een van de wateren waar ik geen grip op krijg is de surf put. Er zwemmen verschrikkelijk veel mooie vissen met gewichten boven de magische grens. Het water is alles behalve makkelijk, een natuurlijk voedsel aanbod de hoeveelheid voer en de beperkte hoeveelheid karper  veroorzaakt dit.

Het water bevis ik met enige regelmaat maar krijg er geen grip op. Logische de vistijd is vrij beperkt die ik in dit water kan steken. Ondanks dat het de afgelopen tijden wel is veranderd blijft het maximaal 1 nachtje per week. 1 nacht per week plus het gegevens dat ik op een enkele vis na overdag heb gevangen werken niet mee om hier gemotiveerd nacht te vissen.

Toch door mijn fanatieke vis maat ben ik dit jaar al enkele malen geweest. Veelal zonder resultaat kan ik melden. Deze week is het anders, het voelt anders. Het ruikt naar karper. De wind staat mooi op mijn kant en op dit gedeelte van het water zitten geen andere vissers, ook niet onbelangrijk.

Voor de verandering verander ik het aas en inhaak systeem. Een agressief inhaak systeem doormiddel van een longshank in combinatie met een 225 grams grippa lood van fox moet het klusje klaren.

Met het waad pak loop ik de onderlijntjes onder de eigen kant. Handje voer erop, dit moet de klus klaren. Niet onbelangrijk om te vertellen is dat de lijnen slap gevist wordt op beide stekken om dressuur te voorkomen.

De gehele dag gebeurd er vrij weinig. Het is einde van de middag dat Patrick aanschuift. Het is zijn eerste sessie sinds jaren en is hiermee weer een gezellige aanvulling aan het water. Niet veel later komt ook Denny aan en beginnen hun kampement op te bouwen. Het is tegen etenstijd dat ik mijn dochter naar huis ga brengen.

Ik twijfel nog om de hengel binnen te draaien maar door de motiverende speeds van Patrick laat ik het voor wat het is en vertrek naar huis.  Thuis maak ik nog wat te eten en vertrek terug naar de put. Bij aankomst zie ik Patrick nabij mijn rechterhengel tobben met een bewaarzak. Het zal toch niet? Het zal toch niet? Bij het naderen van de stek zie ik een brede glimlach van Patrick met de tekst “heb nog steeds een gouden lul”. Voorzichtig vraag ik wat voor vis het is. gelukkig valt het gewicht mee. uiteindelijk weegt de vis 9,5 kilo. Hiermee valt er wel een grote last van mijn schouders. Maar het blijft ongelofelijk dat ik al zo veel uren in het water heb gestoken en een uurtje weg ben en hij loopt af. Ruim 2 uur heb ik geregeld de woorden ongelooflijk gezegd.
De nacht verloopt rustig en zonder enige tekenen van leven wordt het ochtend.  Het weer is onveranderd een mooie bries op onze kant mijn vertrouwen is nog steeds sky high. Rond de klok van 10 komt een van de hengels tot leven. Bij het oppakken van de hengel wordt het snel duidelijk dat we te maken hebben met een van de kleinere vissen. De vis levert 7 kilo op. Niet ontevreden zet ik hem op de gevoelige plaat en terug in zijn element.

Deze vissen hadden helaas niet het formaat waar ik op hoopte maar het voelt goed om 2 vissen binnen een sessie te vangen op dit moeilijke water. Misschien zit ik op de goede weg om meer vissen van dit vangen van dit moeilijke water. Wordt vervolgt,