Blog Hoofd Menu

Blog Q1/Q2 2014
Blog Q3/Q4 2014

Blog Q1 2013
Blog Q2 2013
Blog Q3 2013


Gastbloggers
Blogger Dave

Home
=> Karper Blog Januari / februari 2012

80 pond ( blog van 4 februari)

De brievenbus sleutel verdwijnt in het slot. Bij het omdraaien voel ik de druk tegen het deurtje. Er is post en wel heel veel leesplezier voor mij. De karperwereld en het visblad ligt in de bus. Het eerste wat ik zie is de cover van het visblad. Er staat een dikke snoek op. Als tekst Liefde aan de waterkant. Ik lach en bedenk me dat dit waarschijnlijk bij mij nooit gaat gebeuren.

Die hotelfreak van mij in een tent? Haha. Snel maar door naar de karperwereld. Die is veel realistischer, “voor mij dan”. Ik zie een dikke spiegel op de cover. Waar heb ik die eerder gezien? Hé! Het is de Mohikaan. Onderaan de cover zie ik nog net staan de op tachtig ponder van Kurt. Dat is een nieuw Benelux record. Vette shit ouwe!

Het lijk wel of er een mutatie plaats vind. De afgelopen jaren word record na record gebroken. En de gemiddelde vis zit strakker in zijn velletje. Wij als visser dragen veel bij aan die groei. Zeg nou zelf, we gooien elke put rampenstampers vol met bolletjes en andere dikmakers. Er is volgens mij geen karper te bekennen met een normaal cholesterol gehalte.

Als ik terug denk aan enkele jaren geleden. Toen Mark een Heuse Nederlandse 50 ponder ving en op deel 1 van de karperwereld stond. Ik kan de geur van de versgedrukte inkt nog ruiken. Een tot de verbeelding sprekende vis. Kan het nog groter. Idd het kan nog groter. Nu 81 delen later gaan we weer door een magische grens. 80 pond! Wanneer is die rek er eens uit? Zal ik, als deel 160 van de karperwereld op de mat valt, schrijven over een karper van 100 pond? Wie zou het zeggen? Ik weet wel dat er een hoop veranderd is de afgelopen 15 jaar.

Ook het Nederlandse record is ondertussen wat scherper gesteld. Een dikke schub van 32,5 kilo mag zich tegenwoordig de grootste van Nederland noemen. Ach het zal denk ik nog wel hoger liggen. Als er een topper zwemt dan houden de meeste vissers wijs hun mond. Anders wordt het water volop belaagt. Dan is er geen ruimte meer voor de locale vissers.

De water kwaliteit is beter geworden. Het bestand aan karper divers, vooral door de vele spiegelkarper projecten van de afgelopen jaren is dit flink veranderd. Nou dat beloofd nog wat de komende jaren. Ondanks dat, zijn de vissen steeds groter geworden. Het maakt mij niet uit wat ik vang, het blijft mooi om een vis te vangen. En als hij dan ook nog eens boven de 10 kilo komt, nou dan ben ik dubbel tevreden.

Ben dus heel blij met 1/4 deel van the Benelux record. Na het vangen van zo’n gigant, zou ik niet meer weten wat ik moest gaan doen. Geen doelen meer en geen uitdagingen. Elke vis die ik zou vangen is gelijk klein? Nou ik maak me geen zorgen, ik ben geen visser die in die categorie valt. Het gaat mij om de kleine details van het vissen. Maar als er ooit zo’n knoert eruit komt, dan zullen jullie het allemaal weten.

Ook een Nederlands record zal er voor mij niet in zitten. Ik weet niet eens wat er op de plas zwemt, dat is vaak de mysterie die over een water hangt. Maar vissen boven de 20 kilo zijn er wel. Enkele vis zullen hierover heen gaan, maar daar red je het Nederlands record niet mee. één ding weet ik wel, ik zit dan op de helft van het Benelux record en daar kan ik heel goed mee leven.

We zullen zien waar het naar toe gaat. Ik weet wel dat de rek er nog niet uit is. Dus wie weet zullen er karpers van 100 pond rondzwemmen in de Nederlandse wateren. En tot die tijd….. veel plezier,

De vriezer gaat aan. (Blog van 29 januari 2012)

Zo de spullen staan op hun plaats. Het water is flink laag. Zeker een meter lager dan normaal. Voor het gevoel alleen maar gunstig. De vis zou hier moeten zitten, maar garantie heb ik niet. De drie bruggen geven een goede beschutting, het voelt zelfs warmer aan. Ik kon nog net voldoende ruimte maken voor mijn tentje.

Als het zou gaan regenen blijft mijn tentje mooi droog. Het betonnen dak kan wel wat hebben. Wel een leuke stek, alleen jammer dat er behoorlijk wat verkeer voorbij komt. Gelukkig neemt dat na een paar uurtje af en kan ik ook een oogje dicht doen.

De vriezer staat vannacht aan. Het zal een paar graden onder nul zijn. Ondanks dat het bijna eind januari is gaat het de komende dagen behoorlijk vriezen. Ik heb nog geen idee hoelang de vorst aan gaat houden maar weet wel dat alles over een paar dagen dicht lig. Vandaar dat ik nog even snel een nachtje ben gaan vissen. Het kan zomaar nog een maand duren voordat het ijs weer is verdwenen. Nu maar hopen op de eerste vis van het jaar.

Het was rond half tien toen de rechterhengel een piep gaf. Zou het een vis zijn? Helaas gebeurde er niets meer.

Ondanks de mooie stek zou het wel een wonder zijn dat het nu al zou gebeuren. Terwijl ik weer op mijn stretcher ga zitten voel ik de kou binnen stromen. Brrrr het lijkt nu wel een paar graden kouder geworden.

De nacht gaat voorbij en zoals verwacht is er niet zo veel gebeurd. Het is tenslotte winter. Ik zet een bakkie koffie met een koffie pad. Dat gaat beter dan verwacht, het is koffie in een thee zakje. Handig.

De techniek die ik heb gebruikt is goed. Met een paar fijngemalen boilies met daarin een vermalen pop-up is er voldoende atractie.

De pop-up is er voor om een geurspoor door het water te laten zwever. De karpers die op midden water hangen zullen weten dat er wat lekkers ligt. Waarschijnlijk zijn de karpers vandaag niet thuis.

Bij het indraaien van de rechterhengel bewerk ik dat er een brasem aan zit. Verdorie, weer een nacht voor jan joker gevist. ik had het kunnen weten die ene piep van de avond ervoor. De vis is zo passief dat ze het lood niet mee krijgen. Dat gaan we in de eerst volgende sessie anders doen.

De tijd dat alles wordt opgeruimd is aangebroken. De stokken worden in het vet gezet, de vriezer gaat aan. Hopen dat het maar een korte vorst periode is. Tot later,