-- De Oorsprong
-- Karpersoorten
-- Karper ziektes
-- Externe Anatonie
-- Boetes 2016
-- Gedrag Code
-- App-nolagie

Info
=> De Oorsprong

De hedendaagse karper ook wel Cyprinus carpio genoemd. Vind zijn oorsprong in het voormalige perzie. Tijdens het Regiem van de Romijnen is de karper verspreid. Het was een sterke vis die goed als voedsel kon dienen.

Tijdens hun vele tochten door Europa, Afrika en Azië namen ze dan ook regelmatig karpers mee, Die vervolgens uitgezet werden in grote kweekvijvers. In de loop der tijd werden deze vissen ook gespot in open ciquit wateren. Mogelijk uitgezet door mensen maar onderschat de watervogels niet die nemen ook vaak kuit mee naar andere wateren.

Ook kwam de karper op een gegeven moment in china. In China werd de karper als heilige vis gezien.`vooral` de eerste gekleurde karpers die er toen net waren. De karper stond voor kracht, wijsheid, doorzettingsvermogen en geluk. Hedendaags zijn er in Midden- en Oost-Europa nog landen die karper op de menukaart hebben staan. Voor ons even schrikken.

In christelijke kringen heeft vis een religieuze betekenis. Daar hebben Jezus en z'n favoriete vismaatjes voor gezorgd. Op vastendagen moet er vis gegeten worden. Kerstavond is zo'n vastenavond volgens de boeken.

De vis is makkelijk te kweken en het hele jaar verkrijgbaar. De karper groeit snel.

Met kerst haring of forel op tafel maak je geen indruk. Dus er komt karper op tafel.

In 1877 word de karper ook in de V.S. geintroduseerd door president U.S Grand. Voornamelijk voor voedsel. De karper heerst over de wereld. En dat zal nog wel even duren ook.