-- De Oorsprong
-- Karpersoorten
-- Karper ziektes
-- Externe Anatonie
-- Boetes 2016
-- Gedrag Code
-- App-nolagie

Info
=> Externe Anatonie

We verdelen even de karper in 2 delen. Een inwendige anatomie en een uitwendige anatomie. We beginnen met de uitwendige anatomie.

Lichaam vorm : De vorm van een karper is vooraan breder dan achteraan. Door de gestroomlijnde bouw hebben de vissen weinig last van turbulentie. Waardoor ze met minder inspanningen door het water glijden.
Schubben: De schubben zijn van een soort botachtig materiaal. De schubben zijn buigzaam en zitten ondiep in de huid geworteld. In de schubben is de leeftijd van een karper te bepalen. Net als bij bomen zijn er groeiringen terug te herkennen. Na een leeftijd van 50 jaar is dit haast niet meer te zien. Dit komt omdat een karper dan niet of nauwelijks meer groeit.
De huid van een karper is bedekt met een slijmlaag. Deze is antiseptisch en wordt afgescheiden door speciale cellen in de huid. De slijm laag dient er voor om de vis soepel door het water te laten glijden.
Vinnen: Een karper heeft 5 soorten vinnen de rugvin, de staatvin, de borstvin, de anale vin en de buikvin. Deze dienen voor het voort bewegen en de stabiliteit in het water.
Opercalum: Dit is een botachtige plaat die de kwetsbare kieuwen moet beschermen net al een schedel voor onze hersenen. Hij fungeert ook als een eenrichtingsklep. Er kan wel water uit de kieuwholte stromen. De zuurstof arme water kan niet meer terugstromen.
Anus: Voor de anusvin zit een groot gat. Ook wel de anus genoemd. Hier komen de darmen en de buizen van het ovarium of de testikels op uit. De opening voor de urinebuis zit daar weer net voor. Dat houdt in dat een vis ook kan plassen. Dat is natuurlijk iets wat niet iedereen weet.
Ogen: Door de opstelling van de ogen is het voor een karper mogelijk om 360 graden om zich heen te kijken. Het is voor een karper van belang dat hij tijdens het azen een vijand aan ziek komen. Hou rekening dat een vis meer ziet vooral op zichtwerk Wees voorzichtig en kleed je groen dan val je niet zo veel op.
Neusgaten: Een karper heeft aan weerszijden 2 neusgaten. Dus 4 neusgaten in anatomie intern kun je zien dat de gaten zijn verbonden met een U-vormig buisje. Het water stroomt door de voorste buis naar binnen en komt door de achterste buis weer naar buiten. In de neus liggen enkele plooien waar met een mooi woord olfactorische cellen aan zitten. Door deze cellen kan een karper met weinig moeite een heel kleine hoeveelheid geur opsporen. Zelfs als de bron ver weg ligt. Een karper heeft dus meer aan zijn reukvermogen dan aan zijn zichtvermogen.

Baarddraden: Aan de bek van een karper zitten aan weerszijden 2 baard draden de 2 grootst aan de bek zijn bedekt met smaak pupillen.

Hiermee kunnen ze al proeven zonder het in de bek te nemen. Deze hebben ze omdat de karper een bodemvis is.

Zijlijnorgaan: Over de flank van een karper is een rij schubben die gevoeliger is dan de rest. Elke schub heeft een porie die met een buisje. De porie is net zo gevoelig als het menselijke binnenoor. Het is niet goed vast te stellen wat de karper hier mee doet. Er wordt aangenomen dat deze trillingen kan waarnemen.

Rens Kop