-- Onthaakmat
--
Weegklok Gebruik
-- CF lood systeem
--
Copter systeem

Technics
=> Onthaak Mat Gebruik

Hoe gebruik ik mijn onthaak mat.

De onthaak mat, in de huidige karper wereld niet meer weg te denken. Een wel gerespecteerde karpervisser heeft zo'n mooie mat. Wat ik niet begrijp is dat deze vis beschermende mat nog niet verplicht zijn voor de Nederlandse wateren. Het is voor het behoud van deze prachtige dieren.

Het is belang dat we de vis zo goed mogelijk behandelen, zodat we in de toekomst nog steeds van deze puntgave vissen kunnen genieten. Hier volgen enkele tips voor het gebruik van de onthaak mat.

Algemeen

Wat is een goede mat? Er is tegenwoordig een behoorlijk aanbod aan matten. In de meeste hengelsport zaken kunnen ze je prima informeren over de onthaak matten. Van dunne matjes tot carp crips, opties genoeg.

Dunne matjes

Deze matjes zijn naar mijn mening niet het beste voor de karper. Gezien het draagvlak vrij dun is kan de vis alsnog beschadigen als deze spartelt. Deze matten beschermen de slijmlaag van de vis wel. Een bijkomend voordeel is dat de dit type mat erg ligt en compact zijn. Ideaal voor de stalkers onder ons.

Allround Carp matten

Deze variant die gevuld is met piepschuim bolletjes bied al meer bescherming. De mat is dikker en groter. De rand is dikker dit moet de vis op de mat houden. Als de ondergrond een lichte afloop heeft bied dit randje een klein voordeel. Maargoed bij het spartelen heeft dit randje bijna geen nut en ligt de vis al snel naast de mat.

De piepschuim bolletjes zijn na enkele jaren vissen erg plat geworden door het gewicht van de vis hierdoor veranderd de bescherming voor de vis. Hou hier rekening mee. Niet te min een goede mat en niet al te duur.

Dikke karpermatten

Ook deze matten zijn te verkrijgen. De vulling is van foam, ideaal omdat dit ter tegenstelling mindersnel van structuur veranderd en zal deze langer mee gaan. Ander voordeel is dat de mat een hoge rand heeft hierdoor zal de vis er niet al te gemakkelijk er van af vliegen. Nadeel is de omvang van deze matten. Je auto is direct vol maar voor de diehard visser is dit DE mat. Prijs technisch minder interessant.

Carp Crisps

Het laatste jaar zijn deze behoorlijk in opkomst. Dit buizen systeem met daarin een hangmat is naar mijn mening een top uitvinding. Het kost je een minuut om zo'n ding op te zetten maar dan staat het ook als een huis. Het is qua gewicht erg ligt en opgeruimd erg compact.

De vis glijd er niet gemakkelijk uit, bij spartelen vangt de hangmat de klappen op. Een ideale constructie maar de prijs valt nog wat tegen.

Water

Voordat je überhaupt een karper gevangen word, zorg dan dat alles klaar staat. De mat dient eerst nat gemaakt te worden voordat de vis erop gelegd word. Zorg ook dat de vis tijdens zijn verblijf op de mat regelmatig nat gemaakt word. Zet een emmer of een bak water klaar bij je mat.

Blijf bij de vis.

Ook belangrijk is dat je nooit de vis alleen laat op de mat. 2 keer spartelen en hij ligt op de straat te stuiteren. Hierdoor beschadigd de vis en kan zelfs een gebroken staart of vergroeiingen opleveren. Ook de slijmlaag die allerlei bacteriën buiten houd beschadigd enorm en kan uiteindelijk leiden tot de dood van de vis.

Leg de mat zo vlak mogelijk en niet te dicht bij het water. De karper ruikt zijn vrijheid, en zal er een gooi naar doen. Ik denk niet dat ze het ruiken maar de wet van murphy werkt hier prima op. Zelf heb ik dit ook gehad, tijdens een sessie vang ik in de nacht een mooie schub van over de 20 pond (geschat). Na het onthaken lag de vis mooi op de mat, maar de weger lag nog niet klaar. Ik met mijn duffe hoofd loop naar mijn tent. Ik hoor "flop" en zie nog net hoe de vis te water raakt. Jammer maar eigen schuld dikke bult dat hebeurd me geen tweede keer.

Als je niet alles klaar heb liggen laat de vis dan in het schepnet langs de kant liggen. Zet alles klaar en ga dan de vis pas halen.

Mat transport

De mat word meestal gebruikt als transportmiddel naar het water. Hier zijn de matten in mindere maten geschikt voor. De matten zijn bij het dubbel vouwen vaak te klein voor de vis zo kan de vis eruit glijden en alsnog op de grond terecht komen.

Hou de mat laag boven de grond en hou de vis in de gaten. Voordat je de mat dicht vouwt zorg dan dat de vinnen van de vis langs zijn lichaam liggen deze vinnen zijn erg kwetsbaar.

Acclimatiseren

De vis zal bij moeten komen van het verblijf op de kant. Zorg ervoor dat de vis rustig van de mat glijd, hou de vis vast aan zijn staartlop. De vis zal dan als hij gereed is, weg zwemmen. De vis nooit onderste boven het water in laten hierdoor kan hij zijn richtingsgevoel kwijt raken.

Samengevat

Onthaak matten zouden verplicht moeten zijn.
Laat je goed informeren voordat je een onthaak mat koopt.
Dunne matjes zijn alleen geschikt voor penvissers/ stalkers.
Zorg dat de mat zo vlak mogelijk ligt.
Zorg ervoor dat de mat nat is gemaakt voordat de karper erop gaat.
Zorg voor voldoende water om de karper nat te houden.
Laat de vis nooit alleen.
Let op de vinnen van de vis al de mat dubbel gevouwen word.
Hou de vis altijd boven de mat.
Hou de vis laag bij de grond. Ga niet staan.
Transporteer de vis voorzichtig en hou het goed in de gaten.
Vis voorzichtig het water in laten glijden. Niet onderste boven.
Vis laten acclimatiseren.