--
Onthaakmat
--
Weegklok Gebruik
-- CF lood systeem
--
Copter systeem

Technics
=> Weegklok Gebruik

Het is zaterdag ochtend. De geur van dampend water. Het licht dat in mijn ogen schijnt. Heerlijk! Ik stap mijn tent uit en zie een collega visser mijn kant op lopen. Eenmaal aangekomen vroeg hij of ik een paar foto’s kon maken. Dit doe ik graag zeker als het een van de betere vissen betreft van de plas. Op weg naar zijn stek vertelde hij dat hij een spiegel had gevangen van nog net geen 30 pond.


Brutaal zeg ik “deze is 26 pond”

Nu was ik wel heel erg benieuwd want naar mijn weten was de zwaarste spiegel 27 pond. Eenmaal aangekomen op zijn stek bleek mijn vermoede te kloppen. Die spiegel die hij heeft gevangen had ik ook al. Deze vis had ik toevallig een week ervoor gevangen. Brutaal zeg ik “deze is 26 pond” zijn reactie is ontkennend, 29,2 pond!.

Hij pakt zijn weger zet deze op 0 pakt de onthaak mat tilt het hele zaakje de lucht in. En zegt “kijk zelfs 29,3”. Ik schud mijn hoofd en vraag hem of de onthaak mat 0 gram weegt. Een klassieke beginnersfout. Helaas voor hem was deze vis nog steeds 26 pond.

In het volgende stuk geeft ik enkele tips voor het wegen van karper. Ook waar je op moet letten bij het wegen zodat de karper geen schade op loopt.

Controle van je weger.


In 1999 kocht ik een way master. Deze weger heeft me toen een rib uit het lijf gekost maar ik moet zeggen, hij doet het nog steeds. Zo zie je dat een goede kwaliteit en zuinig op je spullen zijn je makkelijk 10 jaar met een weger kan doen.

Ik heb wel eens twijfels over de aangegeven waarde. Om de twijfels weg te nemen doe ik met enige regelmaat een test. Deze test kan je op verschillende manieren uitvoeren. Zo heb ik wel eens een baal hennep van 20 kilo eraan gehangen. Ja als je groot verpakkingen koopt kan je het ook gebruiken voor een testje.

Een andere manier is, wegen met een emmer. Hang de emmer aan je weger en zet deze op nul. Pak een cola fles en vul deze met water. Wij hebben 4 flessen van 2 liter in de emmer leeg gegooid. Dus ongeveer 8 liter water.

Omdat een liter water ongeveer 1 kilo weegt (0,999975 kilo/dm3 bij temperatuur van 3,984 °C) zo kan je ongeveer zien of je weegklok nog goed werkt. In ons geval gaf deze 7,9 kilo aan. Een kleine afwijking geven unsters altijd wel dit is te verwaarlozen.

Stabiel wagen


Bij het wegen van een vis zie ik vaak de zelfde fout terug keren. Men pakt de weger aan 2 kanten beet en tilt de vis dan zo op. Deze manier van wegen geeft een afwijking in je meting. Een afwijking van 10 % is hierbij heel normaal.

Als eerste is natuurlijk een driepoot het meest stabiele om te wegen. Waar je ook vist deze kan overal opgezet worden. ongelijke vloer tot harde bodem alles is mogelijk. Een spreidblok is bij de meeste hengelsport zaken wel te verkrijgen. Het zijn tools die erg handig zijn maar ook wel misbaar.

Het oog aan de bovenzijde van de weger is de plaatst waar je de weger aan moet hangen. Vaak gebruik ik een boom om nauwkeurig te wegen. Let wel op hoe je de weger plaats. Kies een tak die niet doorbuigt en als het even kan 1 met een uitloop. Hierdoor kan de weger nooit van de tak afschieten.

Een andere methode die je kan toepassen is het wegen met je schepnet steel. Haal de steel van je schepnet door het oog en leg deze op je schouder. Enige nadeel is wel dat je met ze tweeën moet zijn ook hele zware vissen is geen goed plan. Omdat de steel daar niet stevig genoeg voor is.

Wat beter werkt is de steel als hefboom gebruiken. Hang de weger in het spreidblok van het schepnet hierdoor krijg je een gelijkmatige verdeling als je de vis op tilt. Bij een hoek van 90° is de klok goed afleesbaar.

Karper wegen

Terwijl de foto’s voor dit artikel genomen worden loopt er een Swinger tot aan de hengel. In een fractie van tijd buigt de hengel flink door. Denny Kee neemt de camera over en verzorgt de rest van de foto’s.

Toen de karper op de kant lag konden we direct door naar het wegen met een echte vis. Het wegen van een vis moet je zo snel mogelijk doen zodat de vis niet onnodig lang buiten het water is. Zorg altijd dat je onthaak mat klaar ligt, een emmer met water voor over de droge mat en de weegzak en weger in handbereik. Zodat je de vis niet alleen hoeft te laten.

Voordat je de vis gaat wegen zal je de weegklok moet gaan stellen. Dit houd in dat je de natte weegzak aan je weegklok hangt en dan de weger op nul stelt. Als je dit doet weet je 100% zeker dat je alleen de vis weegt en niet een weegzak of zelfs een hele onthaak mat van 3 kilo. Een veel voorkomende situatie te zien in diverse filmpjes op Youtube.

Als je de karper in de weegzak plaats let dan goed op de borst vinnen zodat deze niet dubbelgevouwen zitten. Leg de weegzak naast de vis en til de vis er voorzichtig in. Ook is het van belang dat je de vis niet onnodig hoog boven de mat uittilt. Als deze vrij van de grond is dan is dit voldoende hoog.

Deze vis Klokte 8,1 kilo en na het poseren voor de camera is deze weer terug gezet in haar element.

Rens Kop