--
Onthaakmat
--
Weegklok Gebruik
-- CF lood systeem
--
Copter systeem

Technics
=> Copter Rig (De rig voor een modderige bodem)

Op een dag was ik aan het rijden met de auto op een weg om iemand op te zoeken en zag plots een vijver liggen met toevallig een plons op het water, en jawel het was een karper die zich op smeet. Zoals iedere karpervisser begon mijn hart te bonzen. Hierdoor besloot ik navraag te doen van wie dit water was. Aangekomen op bestemming, vroeg ik van wie dat water was.

het water van de boer voor zijn vee
Het water zou van een boer zijn die water het water gebruikte voor zijn vee. De kennis die ik bezocht ging met mij naar de boer die hij persoonlijk goed kende en na wat aarzelen mocht ik er op vissen, het water was ong. 3 ha. Ik besloot een weekje verlof te nemen want naar zeggen van de boer zaten er karpers op van 1 meter lang.

2 weken later arriveerde ik s’morgens om 5 uur. Ik begon eerst met een lood van 100 gr te peilen maar ondervond al direct dat het één en al modder was, enkel tot 5 meter uit de kant was de harde bodem maar zeer ondiep ong. 30 cm. Eens voorbij de 5 meter ging het al direct naar 4 meter en ook al modderige bodem, die diepte was over de ganse vijver, er moesten wel wat betere stukken bodem te vinden zijn waar ze hun voedsel haalden maar deze heb ik niet gevonden. Na een halve dag peilen keek ik maar somber vooruit want het was overal gelijk, modder, modder en nog eens modder.Ik voerde met boilie's van 24 mm en gooide meteen 2 kg verdeelt over 3 stokken.

Ik zag na 1 uur ongelooflijk veel luchtbellen naar boven komen, maar die waren naar mijn mening van de boilie's die wegzonken in de modder. Ik haalde een lijn binnen na 2 uren en de boilie's gaf een smerige stank af . Ik besloot de rest van de dag en de nacht gewoon verder te vissen en bedacht een methode om boven de modder te vissen, met een pop-up ging het ook niet want mijn lood trok zelfs deze in de stinkende bres.


laat maar liggen voor 15 minuten

Zoals verwacht, had ik geen enkele aanbeet gekregen. Maar hoorde s’nachts de karpers boven de voerplek veel lawaai maken (ik werd bijna gek).
S’morgens maakte ik koffie en een eitje met een boterham en genoot van de zonsopgang.
Ik haalde vervolgens een lijn uit en begon aan mijn idee die ik s’nachts had bedacht.
Ik hing enkel een lood van 100 gr aan de lijn en spande vanaf het lood een witte draad (breiwol die nog in mijn tent lag van mijn vrouw) van ong. 1 meter die ik op de lijn vastzetten met wat tandzijde. Ik gooide de lijn op mijn voerplek en liet deze ongeveer 15 minuten liggen. Dan draaide ik de lijn vlug binnen en zag dat 50 cm zo zwart als kolen was. Mijn gedachte was juist de montage werd ½ meter de zwarte massa mee in gesleurd.

Dus ik maakte een montage met het lood onderaan (copterrig) maar op de hoofdlijn stak ik een sweavel-T dat is een sweavel met een grote opening die gemakkelijk over de lijn schuift, dan zette ik 60 cm (om 10 cm loop te hebben) hoger een stop met een grote parel die daar vast aan zat zodat de sweavel niet over de stop zou schuiven. De boilie was een pop-up van 16 mm. Ik maakte me het beeld dat het lood al vlug zou zinken in de massa en zeker mijn boillie niet zou onder trekken.

Ik begon met 1 lijn om te testen en geloof het of niet maar 10 min. Later was deze al vertrokken en het was een schub van 18 pond. Ik was overgelukkig en begon meteen aan de andere lijnen. Dezelfde dag kreeg ik geen beet meer.
S’nachts begon opeens de pieper te krijsen en terug een schub van 18 pond.
Ik heb de rest van de nacht mogen slapen want er kwam geen aanbeet meer.
Bij deze ervaring kwam ik tot de conclusie dat de bodem een te sterke stank afgaf zodat de vis er niet echt zin in had deze te benaderen.

S’morgen besloot ik de pop-up op een hoogte van 30 cm te brengen op 1 lijn. Dit werd beantwoord met een run na 1 uur en deze keer was het een spiegel van 28 pond, ik was in de wolken en veranderde de 2 andere lijnen ook. Vanaf dan ging het in een stroomversnelling, de piepers stonden bijna niet stil, ik had al vlug 12 karpers met een topper van 38 pond.

Ik heb gans de week gevist en had in totaal 41 karpers maar heb geen hoger gewicht meer gehad, maar wel veel vissen van 20 pond tot 30 pond. Ik zou zeker nog terug keren maar het noodlot sloeg toe want 2 dagen later lag een karper dood. De boer zou niet meer toelaten om te vissen, want de dode vis zou volgens hem het water aantasten en zijn vee ziek maken. In ieder geval heb ik er iets van geleerd en hoop voor jullie hetzelfde.

Ps. De dode vis was volgens de boer een karper van 5 kg dus kan dit niet door mijn toedoen zijn want de kleinste karper die ik had gevangen was 18 pond.

Stap 1: zorg voor wartels cilicone tube, sweavel T stopers, splitconnectors en natuurlijk het onderlijntje.
Stap 2: bevestig splitconnector aan lood, en aan de andere zijde van de spliter de wartel.
Stap 3: rijg alles aan je hoofd lijn. in volgorde; stopper, sweavel T met daaraan de onderlijn, stopper, tube en dan het lood.

Rudy Coussens