-- Domain de Pimprez
-- Missie Tenerife
-- Vossenmeren
--
Target Volschub
--
Heijderbos
--
Frankrijk- Limoges
--
Info beekse bergen
--
Nederspiegels
--
Ergernissen
--
Concours 2006
--
Hilvarenbeek 2006-1
--
Hilvarenbeek 2006-2
--
Concours 2005
--
Jaarverslag 2005 - 1
--
Jaarverslag 2005 - 2
--
Jaarverslag 2005 - 3
--
Jaarverslag 2005 - 4
--
De Bolle
--
In Theorie
--
Praktisch Voeren
--
Karperen 1
--
Karperen 2
-- In Dienst vh Leger
-- Op Weg Naar:
-- Concours 2004
-- Jaarverslag 2004 - 1
-- Jaarverslag 2004 - 2
-- Jaarverslag 2004 - 3
-- Jaarverslag 2004 - 4
-- De verandering
-- De Voercampagne 1
-- De Voercampagne 2
-- Pech

Verhalen
=> Praktisch Voeren
Voeren is een handig middel om extra vissen op de kant te krijgen. Er zijn verschillende technieken om efficiënt te zijn. We gaan de volgende voertechnieken nader behandelen: voersoorten, raket voeren, rubberboten/voer boten, PVA, werpbuis/katapult, stekvoeren, totaal voeren en strookvoeren.

Voer soorten.

De meest gebruikte voersoorten zijn boilies en partikels. De boilie is naar mijn mening een heel veel gebruikt voer aas. Zelf vind ik het een te duur aas om te kopen. Daarom maak ik deze zelf en dat scheelt een vermogen. Partikels zijn een stuk goedkopen en je heb er een heleboel verschillende soorten in. De meest gebruikte zijn natuurlijk maïs en hennep. Ook duivenvoer wordt veel gebruikt omdat er meerdere partikel in zitten.
De laatste tijd gebruik ik veel partikels uit blik hier moet je denken aan doperwten/ bruine en witte bonen en maïs. Dit kan alleen gebruikt worden als je op een wat minder bezet water zit, qua brasem anders wordt je helemaal gestoord van die beesten.

Raket voeren.

Is een uitermate geschikt middel om zonder boot je voer op zijn plaats te krijgen. Zelf heb ik er ook een aangeschaft. En moet zeggen dat een erg handig ding is. Het gericht voeren is na wat oefenen niet zo moeilijk meer. Op bijna elke molen zit bijna een lijnklip, na het bepalen van een locatie werp je deze gericht op die stek. Je draait de lijn wat strakker en bevestig deze achter de lijnklip. Nu kan je bijna op de uitgelijnde locatie komen. Maar kijk wel uit voor te hard gooien, anders gooi je hem van de hoofdlijn af.

Daarna haal je de raket er af en bevestig het lood en hopla mooi op de aangevoerde locatie. Het nadeel van een raket is dat je er gemakkelijk mee en een boom gooit. Gebruik hem dan niet als er veel obstakels zijn. En met een voerraket kan je alles bijna voeren.

PVA

Pva heeft voordelen en ook nadelen. Een nadeel is dat partikels niet gevoerd kunnen worden. Maar om een paar boilies op je voerplek te krijgen is het erg handig. Vooral in combinatie met een raket erg effectief. Er is wel een manier om de PVA-zakken langzaam te laten smelten dan moet je deze in een dip op BV visolie basis leggen.

Ruberboot/ voerboot

Rubberboten en voerboten zijn erg handig alleen ben nog niet zo gecharmeerd van een voerboot. Vind dat je wel wat voor je vis moet doen. Ben meer bekent met de rubberboot, je kunt met deze een stek bevissen waar je met gooien nooit komt. Een voordeeltje zou ik zo zeggen. Mijn voermanier nummer 1.

Werpbuis/katapult

Werpbuis heb ik ook in mijn bezit en moet zeggen dat het ook best handig is alleen met partikels is dit niet te gebruiken en een boilie komt ongeveer een meter of honderd. Een katapult kunnen de partikels wel op de plek gebracht worden. Het nadeel is dat dit nog al wat onderhoud nodig hebben. De elastieken moeten geregeld ingesmeerd worden met vaseline en neem een extra set elastieken mee. Ze breken namelijk gemakkelijk.

Stekvoeren.

Stekvoeren dat betekend voeren op 1 locatie voor 1 of 2 hengels voor een bepaalde periode. Zelf doe ik dit zomers nooit omdat het dan te druk is op mijn thuiswater. En zelfs in de winter houd ik meerdere stekken aan. Voor het geval dat er toch een visser op mijn stek zit. Heb gemerkt dat als ik elke dag aan het voeren ben. En ik plan een sessie over een dag of twee dan stop ik met voeren 24 uur van te voren. Ik merkte dat ik 2 a 3 vissen per dag meer ving (redelijk bezet water). Andere hebben daar andere ervaringen mee, maar voor mij werkt het en vertrouw het ook met 100%.

Totaal voeren

Heb het in 2002 een jaar geprobeerd, nu nog schep ik daar af en toe een visje uit het water. Het principe is heel simpel. De karper zwemt over de plas en komt doordat de gehele plas is aangevoerd overal jou boilie tegen. Na enige tijd zal zo’n vis het gaan herkennen als natuurlijk voedsel het gaat dan niet over een weekje maar een geheel jaar.

Het is tijd slopend, en er gaat zo’n 3 kilo boilies door heen per dag. Dat betekent kilo’s draaien, je kunt voor koop kiezen maar daar ben ik niet echt van onder de indruk, eveneens is de prijs op den duur niet te houden.

En als je ze elf draait heb je een unieke bal. In “de voercampagne” wordt het een en ander verteld ook over de gevangen vissen. Het water waar ik dit had gedaan was 32 hectare die loop je in 2 uur rond met een werpbuis verspreide ik de boilies over het water 2 a 3 per worp. Ook voor de kant werden er steeds 2 a 3 verspreid. Tijdens een sessie gooide ik er ook maar 2 a 3 boilies per hengel erbij.

Strookvoeren.

Deze methode gebruik ik veel op kanalen of hele rechte stukken. En gooi om de meter een paar boilies en dat over een meter of 80. Dan ga ik op de helft zitten en de hengels naar links en rechts. Gooi op mijn stek nog een handje hennep.

Singel hook bait

Dit gebruik ik graag op wateren die druk bevist worden. Vooral als iedereen een bak met voer er in gooit. De vis wordt afgeschrikt door die balen voer en zullen zich niet snel op zo’n plek laten verleiden om te gaan azen. Dus een enkel aasje naast zo’n voerplak kan al wonderen doen.

Of zonder een voerplek aan te leggen alleen een boilie laten zakken op de gewenste plek. Aan het begin was ik wat huiverig en dacht dat de karper het nooit zou vinden. Nu weet ik wel beter.

Al deze manieren van voeren zijn water afhankelijk bij het ene werk dit prima terwijl bij het andere 't totaal niet werkt. Maar bovenal houd het gewoon simpel, dat is gewoon de aller beste voertechniek. Heb ze bijna allemaal wel gehad. Maar om nou te zeggen dat het altijd werkt. Het is geen garantie, het "kan" schelen in de vangsten.