-- Domain de Pimprez
-- Missie Tenerife
-- Vossenmeren
--
Target Volschub
--
Heijderbos
--
Frankrijk- Limoges
--
Info beekse bergen
--
Nederspiegels
--
Ergernissen
--
Concours 2006
--
Hilvarenbeek 2006-1
--
Hilvarenbeek 2006-2
--
Concours 2005
--
Jaarverslag 2005 - 1
--
Jaarverslag 2005 - 2
--
Jaarverslag 2005 - 3
--
Jaarverslag 2005 - 4
--
De Bolle
--
In Theorie
--
Praktisch Voeren
--
Karperen 1
--
Karperen 2
-- In Dienst vh Leger
-- Op Weg Naar:
-- Concours 2004
-- Jaarverslag 2004 - 1
-- Jaarverslag 2004 - 2
-- Jaarverslag 2004 - 3
-- Jaarverslag 2004 - 4
-- De verandering
-- De Voercampagne 1
-- De Voercampagne 2
-- Pech

Verhalen
=> Centerparks Het Heijderbos

Het is 29 augustus 2009, een drukke dag achter de rug. Het huwelijks voerbootje is gaan varen. Het was een geweldige dag maar wat een stress. Wat bij trouwen allemaal komt kijken. Wordt al moe als ik aan al die voorbereidingen denk.

Omdat we nog even wilden sparen voor onze huwelijksreis besloten we dan toch even er tussen uit te gaan. We vonden dan al snel een locatie waar we beiden tevreden mee waren. Dit werd Centerparks het Heijderbos ook omdat het enkele watertje bevat en ik dan een hengeltje uit kon gooien. Wat ik gezien had was dat er een kanaaltje door het park loopt zodat ik vanuit het huisje kon vissen maar dat liep wat anders.

Bij aankomst kregen we het huisje 278 mooi bij een bruggetje. Helaas was dit niet helemaal volgens de kaart. We zaten langs een bijna ondoordringbare waterkant met irritante eenden en de brug nergens te bekennen. De persoon die deze plattegrond heeft getekend heeft dus het nivo kleuterkleuren.

De voorbereiding waren simpel. 15 kilo hennep en 2,5 kilo KGB boilie’s. Een set hengels en wat kleinigheden. Veel heb je niet nodig als je wilt vissen. Ik ging die avond direct op verkenning uit. Er waren 2 meren waarvan 1 geheel verscholen lag in de bossen. Na wat gewandeld te hebben vond in nabij de boogschutterbaan een ideale stel. Voor mij was het een stek half in het bos waar niet zo snel mensen langs zouden komen. Ik had al enkele vissen zien springen dus er zak karper.

Omdat de meeste activiteit aan de overkant was besloot ik flink te voeren. In de hoop dat als er die nacht vis overheen kwam die te behouden om de stek. Dit bleek een goede zet.

Die volgende ochtend stond ik “vroeg” op, met veel vertrouwen ging ik richting de stek. Op de stek aangekomen was er geen teken van leven te vinden op geen van beide stekken. Hierdoor laat ik me niet Afschriken karpers zijn meester in camouflage. Na 15 minuten lagen de hengels in. Een stoel die in het bos lag had ik meegenomen en kon ik mooi gebruiken om te zitten. Na een half uur begon ik wel een beetje te twijfelen aan de stek omdat ik al 3 vissen had zien springen aan de overkant. De gedachten waren een foutieve inschatting want nog geen seconde erna kreeg ik een klap op de top. Helaas haakte de vis niet, waardoor ik direct de haak controleerde. Hier was niets mis mee maar voor de zekerheid heb ik deze toch vervangen.

De stek kwam tot leven. Een grote golf gevolgd door een gierende fox. Mooi mijn eerste Centerparks vis ging een feit worden. Een karper van 18,3 pond kwam boven drijven. Na het terug plaatsen van de rigs was het weer snel raak deze vis was pas halverwege terwijl de andere hengel af liep. Na wat gestuntel kwamen er 2 vissen van +/- 15 pond uit.

Vanaf dat moment ging het continu door, na 5 vissen te hebben gevangen viel ook de 2de stek stil. In het brede gedeeltevan het meer zag ik telkens aasbellen en af en toe een karper rug. Ik besloot om met de minst productieve hengel wat anders te doen. Ik besloot om met een snowmen presentatie te gaan vissen. Het geheel ging in een PVA zakje met wat gebroken boilies. Ik denk dat er 45 minuten overheen gingen toen deze hengel in beweging kwam. Weer een midden moot vis kwam naar boven

Na 6 uurtjes vissen wist ik 7 vissen te vangen en 1 te verspelen. Geen van de vissen wist de 10 kilo grens te overschrijden. Op internet had ik wel gelezen dat er zelf 15 kilo vissen zouden zitten. Tot nu toe was het een fabeltje. Maar ik had het recreatie plas ofwel de grote plas nog niet gehad. Omdat het me een beetje tegen viel besloot ik de dag erna op het grote meer te gaan zitten.

Het grote meer

Voorvoeren doe ik graag, maar als je op het kleine meer te veel erin gooit heb je voor stek 2 niet genoeg om voor te voeren. Ik heb nog wel een kilo of 5 hennep en dat gebruik ik dan ook. Als ik aan kom op het grote meer bepaal ik mijn stek. Ik kies voor een beschutte stek omdat het nogal erg hard waait. Tijdens het voeren zag ik al een vis springen. Met zo veel wind is er genoeg zuurstof in het water dus ga ik zeker een visje vangen. 30 spots worden oven een strook van ongeveer 15 meter uitgegooid. Na het uitmeten van de lengte ten opzichte van de spothengel liggen er 2 hengels een op het meest linker en de andere op de meest rechter uiteinde van de voer strook.

Na enige tijd begon de lijn met een flinke vaart van de rechter spoel af te wikkelen. Een behoorlijk gewicht deed de hengel door buigen. Deze vis was erg sterk en ik moest wel even geduld hebben voor ik deze mijn net in kon loodsen. Een mooie schub lag in het net. Na weging bleek deze dan ook in de klasse 10 kilo te zitten. Met zijn 11,2 kilo een mooi begin.

Op de stek werd gelijk 15 spots gevoerd, dit om de aanwezige vis bezig te houden. Dit werkte gelukkig ook en kreeg een uur erna een run op mijn linker hengel. Deze was zeker een dikke vis die traag naar rechts zwom helaas hield de haak geen stand. Een losschieter als gevolg. Wat baalde ik hier van. Ik moet mezelf echt gaan aanleren de haak te controleren. Beide hengels controleerde ik direct op de scherpte van de haak.

Nu gingen er 7 spots naar beide stekken. Dit omdat de hennep op begon te raken. Anderhalf uur erna was het de linker hengel die tekenen van leven vertoonde. Ook deze vis was erg sterk en ging ook weer naar rechts. De dril verliep tot aan de kant vlekkeloos. Tot het noodlot toesloeg, een losschieter. Bij controle van de haak bleek de haakpunt te zijn afgebroken. Helaas maar waar.

Opnieuw werden er enkele spots naar de stek gegooid. Nog geen uur erna kwamen er mensen die van de kabelbaan af wilden gaan glijden. Alleen kwamen ze tot stilstand boven het water. En werden dan opgepikt met een boot. En jawel dat gebeurde precies boven mijn stek. Het gevoel dat mijn kansen verkeken waren doomde op.

Tijdens het bij elkaar zoeken van mijn spullen en met de speedboot op mijn stek gebeurde dan toch waar ik op hoopte een aanbeet. Een vis ging als een gek er van door en weer naar rechts. Waarschijnlijk met de onderstroom mee, dat is dan tegen de wind in. Na een mooie dril kwam er weer een vis van de 10 kilo klasse boven water.

Opvallend was de hoge rug die deze vis had. De vis klokte 10,2 kilo. Een mooie afsluiten van deze dag. Als afsluiter even de feiten op een rij. In 10 uur vissen wist ik 9 vissen te vangen. Dit van de 12 aanbeten die ik kreeg. Op het grote meer is het gemiddelde gewicht hoger. Maar het andere water genereerde meer aanbeten. Zou zeker eens terug willen naar Centerparks het Heijderbos omdat ik zeker nog niet gevangen heb wat er zwemt. Geloof wel dat hier vissen van rond de 15 kilo zwemmen of zelfs ver daar boven. Of het aan het weer lag weet ik niet zeker maar de vissen die er zitten zijn flink stekt een uitdaging voor een ieder. Succes als je er heen gaat.

Rens Kop