-- Domain de Pimprez
-- Missie Tenerife
-- Vossenmeren
--
Target Volschub
--
Heijderbos
--
Frankrijk- Limoges
--
Info beekse bergen
--
Nederspiegels
--
Ergernissen
--
Concours 2006
--
Hilvarenbeek 2006-1
--
Hilvarenbeek 2006-2
--
Concours 2005
--
Jaarverslag 2005 - 1
--
Jaarverslag 2005 - 2
--
Jaarverslag 2005 - 3
--
Jaarverslag 2005 - 4
--
De Bolle
--
In Theorie
--
Praktisch Voeren
--
Karperen 1
--
Karperen 2
-- In Dienst vh Leger
-- Op Weg Naar:
-- Concours 2004
-- Jaarverslag 2004 - 1
-- Jaarverslag 2004 - 2
-- Jaarverslag 2004 - 3
-- Jaarverslag 2004 - 4
-- De verandering
-- De Voercampagne 1
-- De Voercampagne 2
-- Pech

Verhalen
=> Karperen Deel 1

Karperen glijdt gemakkelijk van de tong en is sterk aanlokkelijk voor iemand die de ervaring heeft genoten er eens eentje te vangen of als witvisser steeds maar weer het onderspit te moeten delven tegen deze forse maar zeer prachtige koning(in) van het zoetwater. Hoe moeten we deze reus te pakken krijgen, en hoe is hij gevorderd in het herkennen van gevaar.

Vaak komen we aan de waterkant en zien de karper draaibewegingen tot enorme krachtvertoningen tonen en denken we , hier gaat het gebeuren , hier ga ik eens wat karpers naar boven toveren, en hoe vaak ga je niet naar huis met een kop vol vragen en teleurstellingen. Wel misschien kan, ik een handje toesteken door een paar van mijn persoonlijke bevindingen te delen met diegene die karpervissen nog altijd bekijken als een hobby die eigenlijk ook eenvoudig kan.

Sinds vele jaren is karperen een echte must geworden die uitgebuit wordt door firma’s die daar veel geld uit slaan door de visserij om te toveren in ware high-techsystemen, maar niet te min heb ik ook de materialen die zij aan bieden gekocht.

Maar al wat op de waterkant staat is onze eigen luxe of niet?
Vaak komen we aan het water met maar liefst 7 a 8 kg boillies om instand te vissen en dan nog vaak gekochte maar sommige met zelfgemaakte. Hoe vaak gaan we niet voorvoederen met een 4 a 5 kg boillies per dag en gaan we dan terug naar huis na een sessie van 2 a 3 dagen zonder één enkele aanbeet. De volgende aasaanbiedingen hebben mij een super resultaat opgeleverd en hoop voor jullie hetzelfde.

Ik heb ook een record aan runs gemaakt maar deze techniek geef ik niet vrij omdat er te veel karper buiten de bek wordt geprikt. Iedereen weet dat hennep (kempzaad) een uitstekend aas is om karper gek te krijgen , maar….!!!!

Als je een water bevist waar het niet te diep is aan de kant, kun je het volgende eens proberen, maak wat gelatine(van gelatine blaadjes) en doe de bewerking om gelatine te verkrijgen. Voeg daar wat kempzaad aan toe en vries de blokjes apart in (met ijsblok doosjes) waar de haak verbonden aan de onderlijn al in zit

Doe de blokjes bij Uw vertrek naar het water in een thermos of andere koelsysteem en monteer de onderlijn aan het water en leg dit heel voorzichtig op een plein van een reeds voorgevoederde plaats met hennep.
Doe deze techniek enkel s’morgens bij het opkomen van de zon en daar waar de zon het eerst op schijnt. Overdag zal de karper zich iets meer centraal gaan begeven, maar niets sluit uit dat er nog aanbeten komen. Dit kunt U ook doen s’avonds, daar waar de zon het laatst op schijnt. Deze techniek zal U meer dan verassingen bezorgen, want de karper zuigt de hennep op en de gelatine ontdooid langzaan tussen de hennep die aaneen kleeft door de gelatine waar de haak zich in bevindt.

Er is wel voorzichtigheid geboden bij deze visserij, dus je moet maken dat de hoofdlijn over de bodem scheert en niet opwaarts loopt want als de karper de hoofdlijn raakt riskeer je dat de haak zich verlegd , dus leadcore(ong. een halve meter lijn waar lood in verwerkt zit die de lijn op de bodem houdt) is een ideale montage. Blijf ook liefst een goede afstand van de stek en vis zonder bieper en geen te zwaar lood, liefst ong. 40 gram. En een kleine haak bv nr.8.

Doe geen smaakstoffen in de hennep want hennep is een goed aas die zijn eigen aroma moet hebben . Ook een uitstekend aas is brooddeeg van grof brood met gemalen hennep(grof) en bruine suiker verwerkt met donker zoet bier die een vaste substantie kunnen krijgen door te kneden met wat maisbloem en wat eiwit. Gooi wat balletjes van de deeg op een plaats waar weinig of geen modder ligt en bevis deze met dezelfde deeg, op of onder de haak (naar gelang de hardheid van de deeg)
Heb je geen vertrouwen in de deeg , probeer dan eens met een stok apart en vis met de andere lijnen op boillies.

Deze aasaanbiedingen klinken misschien oud en versleten maar beginnen al een hele tijd terug te werken, en heb er het bewijs van gezien, want de grootste karper uit mijn seizoenen wordt gevangen met deze voorvermelde technieken.

Je kan ook kunstaas maken dat sterk gelijkt op hennep en dit op de hair rijgen, zoals zwarte pareltjes met witte stippen op, de karper kan het verschil niet opmerken en zuigt gemakkelijk de haak mee naar binnen (kleine haak nr 8) je riskeert ook veel brasem, maar doorgaan is de boodschap.

Vissen met gebroken tijgernoten op hennep is ideaal, en zeker als de tijgernoten een goede bewerking hebben gehad. Weken met suiker en zoet bruin bier ong. 48 uren en daarna 1 uur koken en dan 2 dagen in de koelkast in hetzelfde vocht uiteraard. Het is wel erg plakkerig om met om te gaan maar loont de moeite. Een kleine anecdote: ik had een paar dagen gevoerd met hennep en gebroken tijgers (bewerkt)op een grote plas met aan de kant een diepte van ong. 1 meter en naast een nenupharveld.

De 5de dag kwam ik aan in de vroege morgen en tot mijn verwondering rolden de karpers bovenop mekaar.

Ik hield me op afstand en aanschouwde het spektakel meer dan een half uur. Opeens werd het doodstil, alhoewel ik geen beweging had gemaakt .

Ik keerde een 10 tal meter terug en monteerde héél stil een lijn met een loodje van 20 gr en rijgde op de hair een paar kleine brokjes tijgernoten, ik gooide heel voorzichtig de montage op de stek aan de kant en nog geen minuut later zag ik de hoofdlijn (zonder bieper)het water in zakken en met deze volgde de run, en maar liefst een run van zeker 30 meter maar traag.

Het was een spiegel van 36.400 pond die op de stek zijn gezag liet gelden en vandaar de plotse stilte. Diezelfde dag volgden er nog 2 karpers van 30 en 28.500 pond, en dit tegen de kant met een eenvoudig maar goed bewerkt aas en stilte aan de waterkant.
Dit was het eerste deel van wat simpele maar doeltreffende manieren om te karperen.

Tot later

Rudy Coussens