Verhalen
=> Target Volschub
Het is november, de regen raast vol gas tegen het raam. Een najaarsstorm trek met veel geweld over het land. Meldingen van water overlast en omgevallen bomen is dagnieuws. Er lijkt geen einde aan te komen.
Op Internet ben ik bij weer.nl aan het kijken. Hoe zal het weer gaan worden. Die avond zal het niet meer droog worden. Na een seizoen van veel vissen is de kelder een rommeltje geworden. Alles moet de kelder uit maar dit zie ik niet zo zitten met dit weer. Dan maar droog vissen op zoek naar een nieuw aasje voor het komende jaar.
Na een tijdje zoeken kwam ik uit op de site van KGB. Buiten de mooie producten hebben ze ook nog een foto galerij met vissen die gevangen zijn op hun boilies.
Op een gegeven moment staat er in dat lijstje een spiegel. Mijn oog viel op de grote schubben die deze vis heeft. Wat een mooie vis niet de grootste maar wel de mooiste die ik in tijden gezien had. Maarja, waar zwemt deze vis zijn baantjes. Ik bekijk de vanger en zie dat ik hem eerder gezien heb. Vervolgens heb ik me hoofd gebroken waar ik heb van kan.
Enkel weken later zit ik op de site van de plaatselijke hengelsport organisatie. Toen wist ik het. Hij is een van de karper commissie leden. In dit geval moest deze vis ergens in de omgeving zwemmen. Zo had ik via deze site ook andere vissen van dat water gezien en herkende de locatie. Het betrof een 8 a 9 hectare grote plas.
Door her en der rond te vragen kwam het er op neer dat een redelijk moeilijk water is. Op een warme zomer dag ben ik naar het water gereden en ben een rondje gaan wandelen. Het water was wat aan de warme kant waardoor de op sommige plaatsen wat vissen heb zien zwemmen. Mijn oog viel op de wind zijde waar een eilandje op 50 meter uit de kant lag. In deze hoek heb ik ook de meeste vissen aan de oppervlakte gezien dus voor mij een logische keuze.
Die zelfde week begon ik te voeren tegen het eiland aan. Iedere dag 2,5 kilo hennep , boilies en halibut pallets. 3 dagen voeren en vrijdag avond met een volle kar visspullen richting het water.
Vol goede moed sta ik aan het water. De warmte stijgt wel een beetje naar mijn hoofd. Met 28 graden valt het opbouwen niet mee. Ze hebben die nacht wel wat afkoeling voorspeld. Na een uurtje staat alles op scherp. Langzaam werd het donker en besloot mijn slaapzak op te zoeken. Het was rond een uur of 1 toe er beweging in kwam.
Op een van de hengels had een karper het aasje gevonden. Na een rustige dril kwam er een schub boven water. Na het wegen van de vis bleek deze 16 pond te zijn. Een goede start op een nieuw water. Maar het werd beter half 3 weer een aanbeet.
Alleen deze zwom net wat logger. Toen de vis eenmaal in het net zat zag ik een behoorlijke schubkarper. Dit was een van de toppers van het water. 27,4 pond klokte deze. Na de vangst van deze vis kwam de afkoeling in de vorm van een buitje. Maar ook de vangsten kwamen op gang. Tot 7 uur in de ochtend vang ik nog 4 vissen erbij. Niet de grootse maar leuk is het wel.
Nu ik toch wakker ben bevoer ik de stekken met enkele spots voer. Even bellen naar mijn neef om foto’s te maken. Dit was het startsein voor de 2de ronde. De vis is helemaal los, tijdens het drillen zie ik mijn neet de brug over komen aan de andere kant van de plas. De vis vecht leuk maar moet het onderspit delven. Een klein visje mag direct terug. Ik zie mijn neef aan de rechterkant van het meer verschijnen.
Ondertussen gooi ik de hengel weer tegen de boom aan. Ik ben nog bezig met de swinger terwijl de top van mijn hengel opveert. Ondertussen arriveert mijn neef. “sta je nou nog met die vis te tobben”? waarop ik antwoorden dat dit de 2de vis is in een half uur. Met verbazing keek hij naar het water. Na wat foto’s kon de vis terug en dronk nog een bakje koffie met mijn neef.

De hele dag blijft de hengel aflopen. 17 aanbeten maar helaas geen grotere exemplaren.

Moeilijk water stelde ik op dat moment een vraagtekens bij. Maar de keren erna bleek het wat lastiger. Meerdere blanks volgden. Ik viste het jaar weliswaar netjes uit maar mocht er niets meer bij tellen. Volgend jaar gaan we er weer voor.

Tweede Seizoen.

Onder tussen verstrijkt de tijd en is het ondertussen mei. Wat ik daarvoor gedaan heb weet ik eigenlijk niet meer. Zal een mix zijn van enkele moeilijke meren en makkelijke putjes om weer de drive op te pakken. Maargoed het is mei en redelijk warm.

Vissen zijn half aan het paaien. Tijdens de paai verwacht ik er niet zo veel van. Maar kon de eerste vis op de put verzilveren. Dan maar weer gaan voeren maar koos nu voor een net wat andere aanpak. 1 stek met alleen boilies en 1 stek met halibut pallets en boilies. Ik hoopte dat de grote vissen iets makkelijker zouden worden als er alleen boilies lagen. Na enkele sessies bleek de aanpak goed te werken 2 a 4 vissen per nacht ook uitschieters van 6 a7 aanbeten werden een feit. Maar nog steeds de wat kleinere vissen.

Aanpak veranderen doet soms wonderen en besloot de zelfde hoeveelheid boilies te gaan verspreiden over een nog grotere oppervlakte en dan met een pva zakje gevuld met boilies boven op de plaat te vissen. Het aantal vissen dat ik ving waren minder maar de grote van de karpers werd ook iets zwaarder.

Zo ving ik tijdens een sessie 2 vissen, beide vissen waren boven de 10 kilo. Dat maakt de investeringen zeker goed die ik er afgelopen tijd in heb gestopt. Ondanks de goede vangsten bleef de spiegel uit mijn zicht. Na 2 seizoenen op de put had ik de balen erin. De hengelsport regio had een nieuw beleid. Nachtvissen mochten we alleen nog maar met een paraplu met zijflappen, en een nachtvis vergunning was opeens 40 euro
. Boven op de normale vispas. Maar ook enkele wateren verdwenen uit deze vergunning. Het was niet leuk meer en besloot een ander water te zoeken en de regio te verlaten.
Terug naar afgelopen maand juni 2010. De drie vrije maanden zijn begonnen. Ondanks dat ik nog niet veel geweest was besloot ik toch maar een nachtje te gaan vissen op de put. Niets gevoerd niets voorbereid gewoon aankomen en smijten maar.
De stek van het jaar ervoor was mijn stek die nacht. Er zat nog een visser die een avondje zat te vissen. Het is daar een nachtwater. Ik verwachte dan ook niet dat hij een vis zou vangen. 18 pond mooi van kleur. Ik hoopte dat ik niet de verkeerde keus had gemaakt. Ronde de klok van 4 uur liep een van mijn hengels dan toch af. Na een korte dril zat er een redelijke vis in mijn net. Op de mat zag ik het pas dat het mijn target vis was. Een vreugde kreet sloeg over het water heen. Wat een schitterde vis, en moet je die schubben zien. Deze waren zo groot als een vinger. Gewicht is dan voor mij niet belangrijk.

Zo zie je maar dat veel voorbereiding niet altijd het geen oplevert wat je zou willen. Een mooie afsluiting van een periode op de put. Nu op zoek naar een ander doel.